Ако политическите думи на 2023 г. бяха сглобка, конституция и бюджет,

...
Ако политическите думи на 2023 г. бяха сглобка, конституция и бюджет,
Коментари Харесай

Сглобката започва скачване с орбиталната станция

Ако политическите думи на 2023 година бяха " сглобка ", " конституция " и " бюджет ", то тези на 2024 година се чака да са " сглобка " в композиция с " ротация " и регулатори ". Партийните водачи дадоха поръчка още преди новата парламентарна сесия, че ще се захванат незабавно с попълването на управленията на контролните и регулаторни органи с изтекли мандати - 16 на брой, за които се търсят 77 души (по данни на Българския институт за правни инициативи) и с обзор на свършената от министрите работа като оценка кой да бъде заменен и кой оставен на поста. 

Привидно всичко наподобява умерено. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дефинира тематиката като комплицирана като " съединяване с орбитална станция ", но се сподели и преклонен - партията му нямало да слага условия за министри за съществуването на " сглобката ". 

Вчера тройната коалиция (по признанието на съпредседателя на " Демократична България " Атанас Атанасов, че се ръководи и с ДПС) направи първото показно по какъв начин " галактическият транспортен съд " се скачва сполучливо с орбиталната станция. Номинира заедно двама конституционни съдии, единият от които правист с неоспорим престиж (съдия Борислав Белазелков), другият - несъмнено партийна фигура - дясната ръка на Бойко Борисов - шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. И под двете кандидатури стоят подписите на Борисов, Атанасов, Христо Иванов, Кирил Петков и, несъмнено - Делян Пеевски.

Фактът, че от " Продължаваме промяната-Демократична България " застават с имената си зад Атанасова обаче не кореспондира с обществените им другояче поръчки за надпартийни кандидатури в регулаторите, въпреки Конституционен съд да не е регулаторен или надзорен орган. На този стадий не се вижда и сбъдване на друга поръчка - и опозицията да получава позиции в органите с изтекли мандати (за Конституционен съд има и трета номинация - на " Възраждане " ). 

След тази проява на съгласие - какво следва?

" На тезгяха " са ред институции, като едни от най-важните са новата антикорупционна комисия, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Националният осигурителен институт (НОИ), Комисията за финансов контрол (КФН), Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и други
Вечната Комисия за защита на конкуренцията
Комисия за защита на конкуренцията е необикновен случай. Десетки нейни решения обратно в годините се сочат като противоречиви. На комисията се гледа като на следена от ГЕРБ и Движение за права и свободи, въпреки подборът ѝ да бе много многолик. Сега ръководител на Комисия за защита на конкуренцията е Юлия Ненкова, майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Кулоарните клюки поставят отпред с отварянето на процедурата настоящият председател на Народното събраниеРосен Желязков (ГЕРБ). Желязков би трябвало да бъде заменен на президиума при започване на март - дружно с ротацията на министър председателите. Председател на Народно събрание обаче е първият държавен пост и по тази причина от ПП-ДБ нямали срещу една евентуална номинация на Желязков за началник на Комисия за защита на конкуренцията. За членове на комисията се спрягат още икономистът и създател на Институт за правни инициативи Лъчезар Богданов, както и депутатите също икономисти Мартин Димитров и Георги Ганев (ПП-ДБ). Последните двама се спрягат и за КФН.

По информация на Клуб Z в Комисия за защита на конкуренцията място ще получи и опозицията, като се чакат номинации на Българска социалистическа партия и " ИТН ", несъмнено - и на Движение за права и свободи.

Не е затворен обаче въпросът с намаляването на мандата на " комисарите ", като те сами желаеха през 2020 година, а кабинетът " Борисов " и тогавашното болшинство се отзова, да имат не 5, а 7-годишен мандат. Мандадът на членовете на Комисията трябваше да завърши през 2021 година, само че ГЕРБ въпреки всичко ги бетонира до 2023 година, а в този момент към този момент са и оттатък.

От ПП-ДБ разясниха пред Клуб Z, че отново ще слагат настояването си от 2022 година за връщане на 5-годишния мандат, както и членовете на комисията да имат просветителна степен " магистър " - законът в този момент позволява " бакалавър ". Дали това ще бъде претворено в законодателна самодейност обаче щяло да зависи от това дали този път има болшинство - при предварителните диалози. Преди две години ГЕРБ и Движение за права и свободи дадоха отпор на Политическа партия и Демократична България.
Закъснялата антикорупция
Мнозинството в Народно събрание одобри промяна и в антикорупционната комисия (старата КПКОНПИ), като изненадващо разписа, че тя ще се управлява от трима души, избирани с болшинство от 2/3. Ако оставим настрани практичното измерение - че и един " комисар " да отсъства органът не може да взима решения, първата реакция на тези промени бе, че ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи ще си разпределят управлението поравно, като старите сътрудници Борисов и Пеевски ще преобладават.

Сформирането на органа обаче към този момент е в веселба - като неотдавна министър председателят Николай Денков уточни, че виновността е в ГЕРБ, а Европейската комисия чака отговор на въпроса " за какво ". Няма даже признат механизъм за номинации.

По информация на Клуб Z забавянето идва от спор сред " тройната коалиция " точно за разпределението. От ПП-ДБ упорствали всяка от двете обединения да има по една номинация, а ГЕРБ и Движение за права и свободи били срещу. Иначе и за новата антикорупционна комисия към този момент се спрягат имена, като това на специалиста към Антикорупционния фонд Андрей Янкулов, който бе първичното предложение на ПП-ДБ за министър на вътрешните работи, само че самичък реши да се отдръпна.
Няма бърза работа
На този стадий съвсем всички имена за регулаторите, които се спрягат в коридорите, са просто нахвърляни идеи - защото въпреки политическите водачи да дават обществено поръчка, че бързат с подмяната на органите с изтекли мандати, в действителност се чака да стартират интензивно едвам след ротацията и промяната на някои министри и след... конгреса на Движение за права и свободи през февруари, на който би трябвало да се избере председател или двама съпредседатели ще има партията - по поръчката на почетния подобен Ахмед Доган - Пеевски и Джевдет Чакъров.

Разговорите всъщност за ротацията ще стартират от през днешния ден - съобщи по-рано денем министър председателят. Така в този момент на фокус е промяната на министрите.
Интригата " Асен Василев вице "
Партньорите в ръководството първо би трябвало да решат въпроса с чий мандат ще се реализира ротацията. Както Клуб Z писа, звук зададе Росен Желязков с изявлението си, че при ротацията държавното управление, което ще бъде основано, сигурно ще бъде с мандата на ГЕРБ. Ако кабинетът не е с мандата на ГЕРБ, то значи няма и ротация - съобщи. Последва коментар на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов - че този въпрос занапред ще се дискутира, защото не е конкретизиран в първичното съглашение. Същото уточни през днешния ден пред публицисти и министър председателят Николай Денков. Факт - в декларацията на ротационните министър председатели Денков-Мария Габриел от предходната пролет, поставила началото на (не)коалицията, няма текст, който да споделя с чий мандат ще се сформира кабинет след 9-месечния подобен на ПП-ДБ.

И от ГЕРБ, и от ПП-ДБ обаче твърдят, че напрежение няма, въпросът бил " механически " и по всяка възможност ГЕРБ ще осъществя мандата. Министри на ПП-ДБ обаче не желали да работят под " шапката " на Борисов. " Нали никой не си показва, че обединяването издига Мария Габриел от ГЕРБ за министър-председател единствено и единствено мандатът да е наш " - са мнения от ПП-ДБ в противоположната посока.

Напрежение обаче се появи по линия на това ще стане ли финансовият министър и съпредседател на Политическа партия Асен Василев вицепремиер.

Първоначално при договарянията за настоящия кабинет от ПП-ДБ желаеха той да е и заместник-премиер с сектор европейски фондове, само че ГЕРБ отхвърли. По подигравка на ориста в този момент точно ГЕРБ стартира да стартира тази концепция - посредством неофициални обществени представители, а след това и непосредствено - посредством друго изявление на Росен Желязков.

На няколко пъти, в т. ч. и през днешния ден, Николай Денков уточни, че концепцията е на ГЕРБ. Иначе персонално той нямал срещу Василев да е вице. Вицепремиер по силата на съглашението, ще е и самият Денков.

На пръв взор не наподобява от особена значимост дали финансовият министър ще е и заместител на Габриел. Но под повърхността в ПП-ДБ се появи напрежение - какво ще изиска ГЕРБ в подмяна. Появиха се и първите мнения - че Василев е гласен за министър-председател при третата ротация. Така се наложи преди ден Кирил Петков, без връзка с останалите елементи на изявлението си, да уточни категорично, че Денков и Габриел ще се разменят при всяка бъдеща ротация. Вчера се наложи Бойко Борисов да даде " на заден ": " За нови вицепремиери смятам, че не би трябвало да се приказва. За каквито и да било внезапни придвижвания не би трябвало да се приказва. Само там, където имаме безусловно единодушие, да се вършат някакви промени ", съобщи.

Така че, Василев няма да става и вицепремиер.
Доброволци за овакантяване
Многократно бе казано, в т. ч. и през днешния ден от Денков: министри няма да се сменят самоцелно, без двамата с Габриел да одобрят рокадата и това ще става след разбор на досегашната им работа. Премиерът чака рокади единствено във връзка с " единични случаи ".

Появиха се обаче доброволци. Здравният министър Христо Хинков, умишлен от Борисов и Пеевски около сагата с шефа на " Пирогов ", самичък разгласи, че няма да остане на поста след март. И добави - че не усеща задоволително политическа поддръжка. Факт: в абсурда с " Пирогов " от Политическа партия импровизирано бяха подготвени да освободят министъра, зад него обаче застанаха от Демократична България, защото той е кандидатура на ДСБ.

За Хинков днес министър председателят уточни, че решението му да напусне единствено показвало на какъв напън са подложени всеки ден министрите.

Още един министър съобщи желание за овакантяване - спортният Димитър Илиев. Бойко Борисов от дълго време му е вдигнал мерника, твърди се - поради отхвърли на Илиев да одобри посочен му зам.-министър. Иначе в общественото пространство водачът на ГЕРБ упрекна Илиев за погрома на агитките на митинга против БФС (без спортното министерство да има каквото и да е било отношение към самостоятелната конструкция футболен съюз, или пък към организацията на протеста). После пък - поради корупционния скандал в ММС с служител с рушвет. От ПП-ДБ обаче застават зад министъра си и не мислят да позволяват оставката му.
Нарочени
Макар и да не е обществено заявявано, от ГЕРБ желаят освобождението и на министъра на стопанската система Богдан Богданов, споделят импровизирано от партията. От обединяването обаче не са съгласни.

Все още под въпрос е и Министерство на вътрешните работи министърът Калин Стоянов, предложение на ГЕРБ, чиято оставка ПП-ДБ изиска след полицейското принуждение на същия митинг - против БФС. Тогава Борисов и Пеевски персонално застанаха зад Стоянов, който, между другото, е и отговорник за " ресора " сухопътен Шенген.

Под въпрос е министърката на туризма Зарица Динкова - поради незадоволителни резултати.

Въпреки че " зелените " скочиха против министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, към този момент не се обрисува промяна в Министерство на околната среда и водите.

Такава обаче е допустима във връзка с министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, който влезе в центъра на скандал с изказвания от страна на ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН ", че е бил изнудван от ПП-ДБ за неназована социална поръчка за стотици милиони, прокуратурата пое случая (и не е известно да го е довела до нещо), а на министъра бе назначена защита.

Засега се чака самият Денков, с изключение на вице, да е и министър на образованието - на мястото на Галин Цоков, а Цоков да стане заместител. Титуляр ще се търси и за Министерството на външните работи, ръководено в този момент от Мария Габриел.

Сред министрите, определяни като " фикуси ", е и тази на нововъведенията - импровизирано номинация на ГЕРБ - Милена Стойчева.

Нарочен - най-много от Пеевски, е министърът на защитата Тодор Тагарев, за последно, тъй като служител не запомнил да предложения ръководителите на парламентарни групи на протоколно събитие за Богоявление. Самият Пеевски е ръководител на ПГ. От обединяването обаче нямат желание да " дават " Тагарев. 

Пак Пеевски, само че и Борисов, недолюбват и земеделския министър Кирил Вътев, като при митинга на зърнарите даже заявииха, че в случай че министърът не може да се оправи, да отидат при тях. 

Като цяло не се чака всеобща промяна на министри, като и по думите на Денков не е оправдано след единствено девет месеца да се сменят титуляри, навлезли в работата и темпото ѝ. Той към този момент даде поръчка, че гласовете на Движението не са нужни за гласуването на новия-стар кабинет, нито пък утвърждението на партията. ГЕРБ и ПП-ДБ имат болшинство и сами. Очаква се обаче Движение за права и свободи да пробва да кадрува посредством ГЕРБ.
Генерала vs юриста
С рокадата на премиерския пост такава ще има и за поста ръководител на Народното събрание.

Както Клуб Z писа, изненадващо в най-високия държавен пост " се огледа " Атанас Атанасов. Изненадващо, тъй като до момента всички, в т. ч. самият Атанасов са повтаряли, че ротационен ръководител ще стане Никола Минчев (ПП). Младият правист в този момент е зам.-председател и е някогашен ръководител на 47-ото Народно събрание.

Преди ден обаче, по време на обичайното си живо включване във фейсбук за отговаряне на въпроси на жители, министър председателят Денков впрегна Минчев като " вероятен лидер на листа " за Европейския парламент. Вотът е тази пролет. Малко по-късно денем самият Атанасов към този момент намерено се съобщи като евентуален претендент за ръководител на Народно събрание, като сподели пред публицисти, че е подготвен.

По отношение на самия избор за Екологичен потенциал пък, следва да забележим и по какъв начин ще се явят Политическа партия и Демократична България - дали дружно, или настрана. Още една " конспирация " на политически сезон 2024.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР